Facebook Instagram YouTube

Muziek.

Live uitgevoerde muziek draagt in alle opzichten bij tot de verdieping van de kwaliteitsspiegel van een grootstad.

Of het nu een ingewikkelde uitvoering is van het werk van Morton Feldman in De Doelen, de stuwende optredens van TC Matic in de Arena, de bizarre performance van John Cale tijdens Pandora, de speelse J.Giels Band in het voorprogramma van de Stones in de Kuip, de frivool tokkelende Lonnie Holley in Bird, het springerige Kid Commando in Dodorama of het snoeiharde optreden van Lightning Bolt in Worm; al deze concerten dreunden nog lang na in Rotterdam en hebben het muzikale gezicht van deze grootstad bepaald. Het optreden van de Rotterdamse formatie KIEM met Ger Sax in de grote zaal van De Doelen in 1984 gaf Rotterdam op meerdere fronten ‘geluid’.

Maar toen en toen past niet bij Rotterdam.

Daarom zijn wij een koffiebar begonnen op Zuid, ver weg van de hippe Maassillo, en programmeren daar verdomd goeie muzikanten. Tegen de stroom in en de eerste jaren volledig uit eigen zak gefinancieerd.

Omdat wij geloven dat live uitgevoerde muziek een stad mooi maakt.

En omdat we geloven dat het kan, in een wijk, met buren.

5 jaar geleden begonnen we in ons eigen huis aan de Ebenhaezerstraat in Oud Carnisse met “Le Sud, Kultur Bühne Behind Closed Doors”. De eerste uitdaging was met eigenzinnige performances de relatie met de buurtbewoners niet op het spel te zetten.

De “open communicatie met buurtbewoners” bestond vooral uit de geopende deur tijdens de performances en het naar binnen vragen van de buurtbewoners. Gratis.

Alles werd uit eigen middelen betaald. De artiesten kregen steevast een gage. Van iedere performer werd een werk aangekocht.

Zo ontstond een vitale relatie met de buurt en haar bewoners; men wist wat we deden, velen haalden hun schouders op, een aantal deelden in ons enthousiasme, een enkeling werd vaste bezoeker. Twee jaar geleden kwam er een ruimte vrij schuin tegenover ons huis.

Daar zijn we toen KOFFIE & AMBACHT begonnen. Inmiddels hadden we in de muziekwereld met optredens van Charles Hayward (UK / This Heat), Father Murphy (It), Sweat Tongue (NL), Harry Merry (NL), R.M.Hubbert (UK), Crank Sturgeon (USA), Ludo Mich (BE) een zekere ‘naam’ ontwikkeld. Waarbij ‘hospitality’ een kernbegrip werd. Juist dit begrip hebben we nu verder uitgebouwd in de koffiebar / wijnbar / het muziekcafe KOFFIE & AMBACHT. Een keur aan internationale muzikanten heeft inmiddels de weg naar de kleine koffiebar op Zuid gevonden: John Dikeman (USA), Joe Mcphee (USA),Danny Kroha (USA, The Gories), Guido Möbius (D), Chris Brokaw (USA, Codiene), Noveller (USA), Chris Corsano (USA), Jack Wright (USA), Bill Orcutt (USA), Pandi Balasz (HU). Maar ook de vaderlandse scene wordt niet vergeten: Lukas Simonis, Wilbert de Joode, Jasper Stadhouders, Ab Baars, Terrie Ex, G.W.Sok, Martin van Duynhoven.


Naast concerten in Koffie & Ambacht en Le Sud, organiseren we ook regelmatig concerten in de OUDE KERK VAN CHARLOIS, want ja… Koffie & Ambacht Goes To Church.


Meld je aan bij voor de NIEUWSBRIEF en blijf op de hoogte.

Onze Events