Facebook Instagram YouTube

De Hongaar

Op een zomerse avond loopt een ruikbaar dakloze langs het terras. Hij staat stil en wijst naar de Hongaarse fles wijn in de vensterbank. ‘Mijn vaderland’. Ik spreek een beetje Hongaars. De man lacht zielsgelukkig toen hij z’n moedertaal hoorde. Of hij z’n blikje Pools bier gekocht in de Poolse supermarkt op het terras mocht opdrinken? Tuurlijk.


Ik zoek in de platenkast een Hongaarse grammofoonplaat. Tranen rollen over z’n wangen als hij de melodie herkent. Ik geef hem wat wijn. Het is een prachtig vriendelijke avond op het vlonderterras.

Een jaar later komt er tijdens een concert een heerschap binnen; verdomd dat het niet waar is, de dakloze Hongaar. Hij had werk gevonden en z’n eerste salaris gekregen. Trots toont hij z’n gevulde portemonnee. Hij legt een briefje van 50 euro op de bar en gebaard met een brede glimlach een rondje voor de hele zaak. In de loop van de avond herhaalt hij dit gebaar regelmatig. We hebben er wel voor gezorgd dat er van zijn eerste salaris voldoende voor hem overbleef. Hij zag er goed uit.

Vorige verhaal Volgende verhaal